Állítsuk meg az illegális graffitizést!

Sok kívülálló nagyon boldog lenne, ha nem lenne minden ész nélkül szétfestve, összefirkálva, és úgy komplexen tiszta lenne a környezete (most eltekintünk az alapból gusztustalan reklámtengertől úton-útfélen)... de vajon hogyan lehetne rávezetni a jónépet, hogy ugyan már nem a tiéd, ne firkáld, ne fújd össze? Vegyünk néhány elképzelést...
- legyen komolyabb következménye az illegális festészetnek! Az tény, hogy a jelenleg kiszabható büntetés nem komoly elrettentő erő, amin bátran lehetne szigorítani, de most komolyan, nézzünk körbe... vannak olyan bűncselekmények, amik büntetéstétele több évtized vagy akár életfogytiglan. És ugyanúgy vannak elkövetők... 

- csak személyi igazolvánnyal lehessen szórófestéket venni! Fantasztikus ötlet... csak éppen hiába nem kapsz 18 év alatt dohányt a boltban, ugyanúgy többezer fiatalkorú dohányzik. 

- több rendőrt az utcákra! Oké, gyertek. De ha minden utcasarkon állna egy rendőr, attól még 2 másodperc alatt felfújsz egy szignót. Ha minden vonat minden oldalán állna egy-egy vasútőr vagy rendőr, a vonat közepe akkor is szabad préda, mert vannak azok az elvetemültek, akik így is beadják... 

- minden busznak adjunk nevet, és gravírozzuk bele azt az üvegébe! Így az utasok megszeretik és tisztelni fogják a járműveket, vigyázni fognak rájuk (BKV). Amikor felszállsz egy buszra és helyzet van, megnézed, van-e neve a busznak vagy sem? S ha netán látod, hogy épp Mónikán/Mónikával utazol, meggondolod magad és elteszed a filcet? 

- korán kell elkezdeni a nevelést a más tulajdonának békénhagyására! Na ez olyan, mint a kisebbség integrációja. Lehet álmodozni róla, lehet próbálkozni, csak épp hiába próbálsz hatni a gyerekre, úgyis az lesz a lényeg, ami otthon van. Nevelheted más gyerekét rendszeretőnek, ha otthon káoszban él, az otthoni mintát fogja követni, ami nap mint nap körülveszi. Ezért nem megy az integráció sem.

- törjük el a kezét a firkálónak, fessük össze a házát...! Ez aztán tényleg mindenkit elrettent mindentől... rosszra rosszal válaszolni elért már valaha is komoly és tartós sikert?

- tartsuk tisztán a falakat, kenjük le antigraffiti réteggel (Szeretem Budapestet)! Alapból vezethetne valahova ez a dolog akkor, ha lenne rá kapacitás. Sajnos amennyire a graffitis nem tisztel semmit és sok esetben senkit, így gazdája sincs kb. semminek az országban. Ráfújsz egy ilyen felületre, a kutya nem megy oda letakarítani... a MÁV és a BKV ugyan próbálkozik, mert nekik fontos a jó megjelenés, de ettől függetlenül folyamatosan firkálják, festik a járműveket.

- tettenéréskor kézeltörést, házkutatást! Ok, de hiába mindez, ha nevetséges a büntetési tétel... ráadásul egy aktív graffitis nem fogja ezért abbahagyni, max nevet változtat, esetleg egy ideig (míg le nem jár a felfüggesztett) visszafogja magát, és nem csinál semmi illegált.

- takaríttassuk le az elkövetővel a munkáját! Na nesze. Fogsz egy rongyot meg egy üveg hígítót, egy kicsit égő, ha mások előtt kell lenyalni, amit csináltál, de aztán mész, és minden megy tovább. 

- több legális falat a graffitiseknek! Nocsak. Az ötlet nem elvetendő, ugyanakkor valljuk be, vannak jó páran, akik az illegált kedvelik, mindegy, milyenek a körülmények. Önámítás azt gondolni, hogy ha több a legálfal, akkor megszűnik az illegális fújkamóka...

Mit lehet tenni tehát a graffiti ellen? Szerintem kb. el kell fogadni, hogy van, mert mást nem lehet kezdeni vele. El kell fogadni a Facebook-ot is minden hülyeségével együtt; meg kell tanulni ezekkel és a hatásaival együtt élni, akármennyire is negatív hatással van a társadalomra.