Legál vagy illegál?

Ma ezt fogom feszegetni; hátha lesz benne valami olyan gondolat, ami nem csak az enyém.

Mi a jobb: kényelmesen, nyugiban odaballagni a helyhez fényes nappal, szépen nekikészülni, és elszórakozgatni fél napon át a legnagyobb kényelemben, vagy a tilosban (és legtöbbször a sötétben) járva adrenalinlökettel felpakolni egy-egy taget, egy gyors rajzot valahová...?

Az átlagpolgár az előbbinek örülne (ha kellőképpen értékelné a graffitit), a graffitis pedig sok esetben az utóbbira szavaz. Két külön világ, két teljesen más elképzelés... ami igaz, hogy minél több az illegális festés, annál nehezebb eladni a legális graffitizést , annál nehezebb festhető felületeket szerezni. Minél több a rongálás, annál nehezebb értékként beállítani a graffiti másik, legális oldalát...

Fiatalként nem nagyon gondolkodtam semmin. Mentem, jártam az utcákat, úgymond csináltam a dolgomat, és nem foglalkoztatott, hogy akár törvényesen is lehet(ne) festeni. Volt ugyan egy-két nagyon halvány próbálkozásom legálozásra, helyeket keresni, de tapasztalat nélkül különösebben nem foglalkoztam a dologgal. Egy-két vasút melletti hely becsúszott, de az ugye nem számít igazán legálnak (főleg napjainkban)... nem érdekelt se az, hogy másnak kárt okozok, se az, hogy lehet ezt máshogy is. csak azok a lehetőségek foglalkoztattak, amik előttem álltak az utcán.

Néhány év, meg egy kicsivel több eltelt azóta. Mára meg is fordult a helyzet: a legális lehetőségek vonzanak, az illegalitás abszolút nem. Eltelt néhány év, változott kicsit a felfogás, az életszemlélet... és közben magam is. El nem tudnám képzelni, hogy most is éjszaka nyomuljak az utcán és toljak valami cuccot sietősen, kapkodva... fontosabb a nyugalom, a kényelem, a szabadság. 

Az illegálban több az izgalom, az adrenalin, s felértékelődik, ha egyáltalán csinálsz valamit. Lényegében mindegy, mit, mert ha valamit csináltál, már téma... átlépted a törvényeket, más úton jársz, és ezt megbecsülik egyfajta szinten. A legálozás sok esetben nem adja meg ezt; az adrenalint, mégis a legjobb tudásod szerint alkothatsz, és a maximumot nyújthatod. S ha nagyon ott vagy, akkor kb. ugyanazt a hírnevet elérheted így is...