MÁV Zrt. aluljárófestés

Ahogy vonattal járok-kelek az országban, időnként van egy kis időm (vagy éppen a kényszer hozza) lemenni a föld alá az állomás aluljárójába. És van, hogy nem otthagyott szignókat, tageket nézegethetek ingyen (aminek szerintem megvan a maga szépsége), hanem mindenféle érdekes vagy kevésbé érdekes, esetenként értelmetlen motívumokat...

Ősszel a MÁV Zrt. kiírt egy (újabb?) aluljárófestési pályázatot, be is teszem: 

A MÁV-csoport csapatokat keres néhány lehangolóan üres vasúti gyalogos aluljáró színezésére, díszítésére.

Olyan, legfeljebb 15 fős, 8-16 év közötti tanulókból és tanárokból/kísérőből álló csapatokjelentkezését várjuk, akik szeretnének valami szépet alkotni. A csapattagok lehetnek egy iskola tanulói vagy iskolán kívüli szervezettel kapcsolatban álló gyermekek. A lényeg, hogy legyen legalább egy tanár, nevelő vagy oktató veletek, de egy csapattag jól rajzoló szülője is jól jöhet.(15 fős csapatban legfeljebb 3 felnőtt csapattag vehet részt, beleértve a csapatkapitányt is).

Alegjobbaknak megadjuk a lehetőséget, hogy teljesen legálisan kifessék egy-egy vasúti aluljárónkat. Nem graffitit szeretnénk, hanem olyan falfestményeket, amelyek kellemesebbé teszik a környezetet.

A téma szabadon választható. Lehet természet, épített környezet, vasúttal kapcsolatos téma, de örülnénk szépen megtervezett geometriai vagy természeti formáknak is. Egy csapat egy pályaművel jelentkezhet. A kijelölt helyszínek közül a hozzátok legközelebb esőt érdemes választani, mert az odautazás költségeit nem tudjuk vállalni, de a festéket és eszközöket mi biztosítjuk. 

Forrás: https://www.mavcsoport.hu/aluljarofestes

Amikor tavaly Putyin itt volt Magyarországon, a Keletibe tartó gyorsvonatomat (sok más szerelvény mellett) félredobták Rákoshegyen egy laza 30 perces várakozásra (a fél város le volt zárva, ahogy azt ilyenkor fontos embereknél kell vagy szokás). Volt időm hát körbenézni, és megtekinthettem élőben az aluljárót, amit még 2012-ben festegettek ki lelkes fiatalok...

Már akkor elgondolkodtatott, hogy milyen szempontból, és mennyivel másabb a gyerekrajz a graffitinél? Miért van az, hogy civilként a sokszor tényleg kedves gyerekrajzokat hamarabb el- és befogadjuk, mint a graffitit? És akkor egy újabb lehetőség volt adott ősszel iskolásoknak, hogy festegessenek... ennek következtében Füzesabony, Hűvösvölgy, Kőbánya felső és Monor aluljárója színesedhet meg. A graffiti pedig "természetesen" ki van zárva.

Érthető, hogy a graffiti megítélése eléggé negatív. Csak éppen ha kizárjuk ilyen jellegű projektekből, ahol lehetőség lenne törvényesen, értéket teremtve, a mérleget kicsit pozitívabbra billentve festeni, akkor esély sincs, hogy a jó, jobb oldalát megmutassa... hiszen rengeteg festő van kis hazánkban, akik olyan színvonalat, értéket képviselnek és teremtenek (persze ehhez általában el kell zarándokolni a kevés legálfal valamelyikéhez), akiknek munkáiban az átlagember is megtalálja a szépet, az értéket. 

Amikor azon tűnődünk, hogy milyen nagy retek van, minden össze van barmolva (és semminek sincs gazdája), azon is el kellene mellé, hogy ha nincs hova törvényesen alkotni és teljes mértékben háttérbe szorítjuk a graffitit, addig nem biztos, hogy csodálkoznunk kell a környezetünk kinézetén, állapotán. Tessék több lehetőséget biztosítani a graffitiseknek, leengedni őket egy aluljáróba törvényes dekorálásra, aztán utána gondolkodjunk el, ki kell, érdemes-e kizárni a graffitit egy-egy ilyen jellegű versenyből. Az aluljárók se lennének összefirkálva, ha legálban kiadnánk a graffitizőknek-bár ha hosszabb távon gondolkodunk, esetenként pont az összefirkált aluljáró ad alapot egy-egy gyerekrajzos-gyerekfestős projektnek...